18 Ekim 2023 Çarşamba
Kütahya Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, 18 Ekim Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nde açılışını gerçekleştirdiği Azerbaycan Parkı’nın açılışında, “1 milyon 207 bin metrekare olan yeşil alan miktarını 2 milyon 750 bin metrekareye çıkararak kişi başına düşen yeşil alan miktarını 11 metrekareye yani dünya standartlarının üzerine çıkarttık” dedi. Altyapıdan ulaşıma kadar birçok alanda hayata geçirdiği projelerle şehrimizi geleceğe taşıyan Kütahya Belediyemiz, Azerbaycan Parkı’ndaki yenileme çalışmalarını tamamlayarak Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nde açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “Anlamlı bir günde yine anlamlı bir açılış için birlikteyiz. Yüklenici firmamızdan belediyemizin tüm çalışanlarına kadar bugüne gelmemize vesile olan, emek veren tüm kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Burası çok önemli bir yer. Bu alanın Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize, şehrimize yakışan bir parka dönüşmesi gerekiyordu. Şükürler olsun bugün o hale geldi ve açıyoruz. Büyük Zafer’in 100. yılında 30 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye’nin en büyük meydanını bu şehre kazandırmanın onurunu hep birlikte yaşadık. Meydan ortaya çıkınca arkadaşlarımız buranın da elden geçirilmesi gerektiğini, geçmişte park olarak görünmesine rağmen maalesef kaçak ve ruhsatsız olarak yapılmış kafeteryanın da yıkılarak bu şehre uygun, nizami hale getirilmesi yönünde kararımızı aldık. Orayı yıktık. Ardından yerel medyamız arkasından haklı olarak ‘Burayı belediye geçen dönem yaptı, kendi yaptığını niye yıkarak kamu zararına yol açıyor’ yönünde çok akıllı birinin ağzından haber yaptı. Bu haberi yaptıktan sonra telefon açıp da ‘Sayın başkanım buna bir cevabınız yok mu?’ diye soran olmadı, cevabımız bugün. Belediye Başkanı, kaçak yapılmış ruhsatsız binayı kendi binası da olsa yıkar. Yıkmazsa suç işlemiş olur. Kamu yararı budur. Geçmişte, 10 yıl önce, 7 yıl önce buraya belediye niye kaçak yapı yapıyor diye sesini çıkaramayanlar kaçak yapı yıkılınca nemalanma peşine düştüler. Milletimiz kendine ayrılmış park alanını korumak, oraya belediyemiz tarafından yapılacak en iyi hizmeti isteme hakkına sahiptir. Biz milletin emanetini koruyoruz. Burada, o yıkılan kafeteryada birçok ailenin yuvasının dağıldığını, canların kurban edildiğini yok sayamayız. Uyuşturucu pazarlanan, gayrimeşru işlerin yapılmasına müsait olan bir alanda belediyenin ruhsatsız binasının devamını sağlamak bu ülkeye, bu aziz millete ve bu kutsal şehre haksızlıktır. Öncelikle bunu sizlerle paylaşmak isterim. Biz, nizami çalışmak zorundayız. Vatandaş nasıl bir metre kaçak balkon yaptığında mühürleyip yıkıyorsak bunu yapan kamu kurumu veya belediyenin kendisi de olsa kaçak yapamayız, yaptıramayız, müsaade edemeyiz. Kaçak bina yıkılmıştır, vatandaşımızın hizmetine yeşil alan olarak sunulmuştur” ifadelerini kullandı.
KİŞİ BAŞINA 11 METREKARE YEŞİL ALAN
Şehrimizdeki 1 milyon 207 bin metrekarelik yeşil alanı 4 yılda 2 milyon 750 bin metrekareye çıkardıklarını ifade eden Başkanımız Işık, “Bu anlamlı günde, Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nde bu parkı açmak için sizlerle birlikteyiz. Bu vesileyle yeşil alan, park, bahçe, sosyal donatı alanları bir şehrin yaşanabilir olup olmadığında önemli bir değerlendirme kriteridir. İş başına geldiğimiz 2019 yılı 31 Mart tarihinde belediyemizin kuruluş tarihi 1871 olarak geçiyordu tabelalarda ama bir ilçemiz bizden eski bir belediye olarak görünüyordu. Bir il belediyesi, ilçe belediyesinden sonra kurulmuş olamaz, bunda bir yanlışlık olabilir dedim. Yazıştık, devletimizin arşivlerinden doğrusunu bulduk, 1868 yılında kurulmuş olduğunu gördük. Tabelalarımızı değiştirdik. 1868 yılından 2019 yılına kadar 151 yıl geçmişti ve şu anda 155’inci yıldayız. Benden önceki 151 yılda hizmet eden kıymetli 54 belediye başkanımızın ve ekiplerinin gayretiyle bu şehre 1 milyon 207 bin metrekare yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak değerlendirilen vatandaşımızın hizmetindeki alan kazandırılmıştı. 2019 yılındaki nüfusumuza oranladığımızda kişi başına yaklaşık 5.4 metrekare yeşil alan düşüyordu. Yaşanabilir bir şehir için uluslararası standart minimum 10 metrekare. Biz geride bıraktığımız 4 yılda bu 1 milyon 207 bin metrekareyi yaklaşık 2 milyon 750 bin metrekareye çıkararak hem artan nüfusumuzu hem de artan değeri birlikte oranladığımızda kişi başına düşen yeşil alan miktarını 11 metrekareye yani dünya standartlarının üzerine çıkarttık. 151 yıl eşittir 5.4 metrekare, 4 buçuk yıl eşittir 11 metrekare. İşte bu alanlar onun için kıymetli. O nedenle şu anda Kütahya’mız, hem dünya şehirleri arasında hem de Türkiye’deki 81 il arasında kişi başına düşen sosyal donatı alanı açısından ilk sıralarda yer alan bir şehre dönüştü. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bazıları eskiden de vardı, burada olduğu gibi ama bize yakışmıyordu, yakışan hale getirdik. Olmayanlar neredeydi? Yine bu şehirde metruk alan olarak duruyordu. Yedigöller öyleydi, şu anda imaları devam eden Bayraktepe çöp alanıydı, Kanal Kütahya’nın alanı yine şehrimizin alanıydı şimdi nitelikli alana dönüştürüldü. Atakent’in arkasındaki eski cephanelik olarak bilinen ve bizim Vadi Kütahya olarak şehrimize kazandırmaya çalıştığımız ve son aşamasına geldiğimiz alan Orman Bölge Müdürlüğümüzün uhdesindeydi 372 bin metrekare olarak belediyemize tahsisini yaptık, bu nitelikli alanlara kattık. Bu alanlar yine bu Kütahya’nın alanıydı ama dünya standartlarında, ulusal standartlarda kişi başına düşen yeşil alan ve sosyal donatı alanı içerisinde yoktular, kazandırdık. Bundan hepimizin memnun olması lazım” dedi.
“BU ŞEHİR HEM BÜYÜYECEK HEM DE ZENGİNLEŞECEK”
“Siyasi rekabet elbette olacak” diyerek sözlerine devam eden Başkanımız Işık, “Daha güzelini yapmak için daha çok çalışacağız. Belediyemizin yaptığı her iş nizamidir, hukukidir, devletimizin mevzuatı çerçevesinde yapılmaktadır, buradan kimseye ekmek çıkmaz. Siz 11 metrekareyi 15’e çıkaracağım diye vaat verirseniz Kütahyalı hemşehrilerim size kulak verir ama onun dışındaki hiçbir sözün hemşehrilerimiz nezdinde karşılığı yoktur. Bu şehirde yaşayan herkes bu şehrin nereden nereye geldiğini çok iyi biliyor. 2019 yılında memleketimizin gençleri göç ederek başka illere giderken son 4 yılda merkez nüfusunu her yıl ortalama 5 bin artırarak büyüyen bir şehri kimse tutamaz. Biz göreve geldiğimizde bu şehrin mücavir alan sınırları içerisindeki sanayi alanı yaklaşık 10 milyon metrekareydi. Şu anda yüzde 62 artırdık, 16.2 milyon metrekareye çıkardık. Zafer OSB ile birlikte 31 milyon metrekareye çıkıyor. Yani bir birimlik sanayi alanımız üç kat büyüyor. Üç yıl sonra buralar iş yerleri ile dolduğunda kimse Kütahya’nın önüne pranga çekemez. Bu şehri hem büyüyecek hem de zenginleşecek. İş başına geldiğimizde 2019 yılında milli gelirden aldığımız kişi başına pay 7 bin 200 dolardı. 2021 yılında 7 bin 500 dolara çıktı. 2023 yılı sonunda inşallah 8 bin dolara çıktığını göreceğiz. Hem zenginleşeceğiz hem büyüyeceğiz ama hep birlikte olursak daha hızlı büyüyeceğiz daha hızlı zenginleşeceğiz. Kütahya’nın büyüme ve zenginleşme konusunda bir araya gelip tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, muhtarlarımızla, meslek odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla doğrunun yanında olmanın zamanıdır, doğru yapılan işlere destek olma zamanıdır. Artık Kütahya’yı kimse geriye götüremez. 11 metrekareyi geçme iddiasında olanlara Kütahyalı hemşehrilerim şans verir, burayı kapatalım da ranta dönüştürelim diyenlere prim vermez” ifadelerini kullandı.
“1 METREKARE YEŞİL ALANI İMARA AÇMADIK”
Göreve geldiğinden bu yana 1 metrekarelik yeşil alanı imara açmadıklarını belirten Başkanımız Işık, “Yol ve zorunlu hizmetler varsa imara açtık ama kimsenin yeşil tarlasını imarlı parsele dönüştürmedik, dönüştürmeyeceğiz de. Bölücek de neden alan yaptırıyorsunuz diyorlar. Bölücek’i imara ben açmadım. Vatandaşın imara açılmış arsasına kimse engel olamaz, geri alamayız o anayasal hakkı. Kanuni hakkını burasını benden öncekiler yanlış yapmış yeniden tarlaya döndürüyoruz diyemeyiz. Bu gerçeği de bilelim. Bizim dönemimizde 1 metrekare dahi yeşil alan imara açılmadı, açılmayacak. Hem bu alanları koruyacağız hem de bu nitelikli alanlarımızı büyüteceğiz. Elbette imara açacak alanlarımız var ama tarım alanları dışındaki diğer alanlarımızı değerlendiriyoruz, değerlendirmeye devam edeceğiz. Bir kez daha bu güzel parkın şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederken bu parkın korunması, şehrin merkezinde Zafer Meydanımızla bir bütün olarak değerlendirilmesi konusunda başta çevredeki esnaflarımız olmak üzere buradan yararlanacak tüm hemşehrilerime özellikle istirham ediyorum; İzmaritini yere atan birisi varsa uyaralım. Biz yine hizmete devam edeceğiz, yine temizleyeceğiz ama lütfen şehrimizi koruma konusunda medeni bir şehrin medeni insanları olma konusunda hepimiz birbirimize destek olalım. Yan taraftaki tarihi mekânında bu konsept içerisinde en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda girişimlerimiz olacak. Özel mülkiyet sahipleri tarafından ya da belediyemiz aracılığıyla bu şehre yakışan bir merkez haline getirecek çalışmalarımız olacak. Nasip olur da yapabilirsek buranın alt katının dijital turizm tanıtım merkezi, üst katını da sosyal tesis olarak değerlendirmek üzere çalışacağız. Yan tarafta uygun bir alan var, oraya bir büfe koyup hemşehrilerimize hizmet verecek bir üniteyi eksik gördüğümüz için onu da tamamlayacağız. Diğer alanlarımızda da bundan sonra hizmet etmeye, bu şehri ihya etmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Fotoğrafları Paket Halinde İndirmek İçin Tıklayınız.
Görüntülenme sayısı: 697