5 Temmuz 2023 Çarşamba

Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü çini ustası Hamza Üstünkaya’nın Dumlupınar Üniversitesi’ndeki atölyesinin açışına katıldı.

Şehrimizin yetiştirdiği dünyaca ünlü sanatçılardan biri olan ve UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık gördüğü çini ustası Hamza Üstünkaya’nın çalışmalarını yapması ve gençlere çini sanatını aktarması için Dumlupınar Üniversitesi tarafından Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde Hamza Üstünkaya Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi kuruldu. Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık ve il protokolü, Hamza Üstünkaya’nın çinilerinin ve şiirlerinin bulunduğu sergiyi gezerek eserleri tek tek inceledi.

Atölyenin açılışına katılan Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “Bugün bir büyüğümüzün, üstadımızın misafiriyiz. Hamza Ağabeyim özel olarak davete geldi, onur duyduk tabi onun davetini almaktan. Şehrimiz, UNESCO tarafından zanaat ve halk sanatları alanında Yaratıcı Şehir Ağı’na girdi. Bu unvanı alırken uluslararası tescil diyeceğimiz bu diplomayı kazanırken aramızda bulunan çok değerli sanatçılarımızın dışında buraya gelemeyen, yıllarca bu şehirde sanatı, kültürü yaşatmış birçok hemşehrimizin katkısı ve emeği dikkate alınarak bu tescil yapıldı. Arkasından da 2020 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü üstadımıza, büyüğümüze, ağabeyimize nasip eyledi. O da Türkiye’de bu ödülü alan 8-9 kişiden biri. Çini sanatçısı olarak bu ödül üç kişiye nasip olmuş, bu üç kişide Kütahyalı. İkisi yaşıyor, birisi Allah rahmet eylesin Sıtkı ustamız. Şimdi bu şehre daha ne söylenebilir. İyi veya kötü ülkemizde ya da dünyada birçok güzelliği görüyoruz ama bu şehrin güzelliğini hiçbir yerde bulamıyoruz. Çok çeşitli alanda sanatı ve sanatçısı bol olan bir ilin Belediye Başkanı olmak gibi onurlu bir görevi Rabbim bizlere nasip etti. Biz de bundan mutluyuz. Sanatçılarımıza hizmet etmek bizim ancak boynumuzun borcudur. Böyle bir alanın hazırlanmasında emeği geçen başta Sayın Rektörüm olmak üzere Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Biz de şehrin hizmetkârı olarak ne buyururlarsa onu yapmaya hazırız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapacağız. Onun adının yaşatılması için bir sokağımıza ismini vermiştik. Daha büyük işleri yapmak inşallah ileride nasip olur” ifadelerini kullandı.

Katılımcılara teşekkür ederek söz alan çini sanatçısı Hamza Üstünkaya, bugünlere adım adım geldiğini belirterek her gün bir ya da iki çini deseni yapmaya devam ettiğini söyledi. Üstünkaya, “Yaptığım çini deseni 7 bini aştı ve ilk kitabım Kültür Bakanlığı’ndan çıktı. Burada büyük bir çini tabak var. Onu cumhurbaşkanımıza götüreceğim ve Allah nasip ederse o 7 bin desenin basılmasını isteyeceğim. Bunların bütün dünyaya faydası olacak. Bunların karşılığında para, pul da istemedim. Benim buradaki çabam, çabalamam bütün sanatçılara, talebelere sadakam olsun. 4 bini aşkın da şiirim var, içerisinde nasihatlerde var. Bir kısmını burada seçip sergiledik. Bu imkânı vana veren, bu günleri gösteren herkesten Allah bin kere razı olsun, herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Fotoğrafları Paket Halinde İndirmek İçin Tıklayınız.
Görüntülenme sayısı: 667