9.10.2017

Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Belediyesi iş birliği ile 9-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonun da Çini Şenliği başladı.
Programda Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören; Türkiye'de çini ve seramiğin başkentinin Kütahya olduğunu dile getirdi. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik ile Kütahya'mıza büyük bir değer katacağımıza inanıyorum diyen Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Bu etkinliği gerçekleştirmekten son derece mutluyuz. Kütahya Belediyesi'ne, katılımcılara çok teşekkür ederim" dedi.
Çini Şenliğinde konuşan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çini Kütahyamız için çok önemlidir. şehrimizde 400 den fazla sanat ve zanaat atölyesi, 4000den fazla sanatçı var, ve Halkın geçim kaynağının çiniciliktir. Her 5 aileden 1i çinicilikle uğraşıyor bu da Kütahya için çininin ne kadar önemli ve değerli olduğunun yaşayan göstergesidir,
Bizler Kütahya Belediyesi olarak şehrimizin ekonomik vizyonu turizm için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Çiniyi Belediyemizin birçok projesinde, altgeçitlerde, saat kulelerinde, giriş kapılarında ve birçok projede kullanıyoruz
Çinicilik sadece Kütahya için öneminin dışında, fiziksel ve psikolojik hastaların tedavisinde rehabilitasyon süreçlerinde, mahkumların ve sığınmacılar gibi dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonlarının sağlanmasında, genç ve engelliler için ek gelir kaynakları oluşturulmasında önem arz etmektedir.
Kütahyanın turizmde hak ettiği değeri alması için esnaf, sanatçı ve resmi kurumların tek yürek olmasını hedefledik. Hep birlikte tek yürek bir şekilde Kütahyayı tanıtmak için bir adım attık. Bugün görüyoruz ki Kütahya için attığımız bu adımlar meyvesini vermeye başlıyor. Kütahya Çini Şenliği şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, çini sanatına büyük emekler veren Elhamra Çini Kurucusu Ahmet Kerkük’ün belgeseli gösterildi. Ardından emeklerinden dolayı Ahmet Kerkük’e Vali Ahmet Hamdi Nayir ve Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören tarafından plaket takdim edildi. Açılış programı, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Sanatçılarının eserlerinden oluşan Çini Sergisi’nin kurdele kesimi ile son buldu.

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen sergi açılışında, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ,Rektör Prof. Dr. Remzi Gören, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Profesör Doktor Öcal Oğuz , Kütahya Çini Sanatının öncülerinden Mehmet Koçer, Mehmet Gürsoy, İsmail Yiğit, Sabit Acer gibi birçok sanatçı ile Ulusal ve Uluslararası akademisyenler yer aldı.
Kütahya Çini Şenliği Cuma gününe kadar devam edecektir.